2009 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

James Cameron's Avatar - nuostabus filmas

Sveiki, 2009.12.17 ~22:00 buvau „James Cameron's Avatar“ filme, kurį rodė „Vilniaus Forum Cinemas Vingis“. Nors lauke buvo žudančiai šaltą į filmą nusigauti pavyko palyginus šiltai :)
Premjeroje buvo rodoma 3D filmo versija ir žinoma jis buvo rodytas pirmojoje salėje. Į filmą pradėjo įleidinėti 10min. iki numatytos jo pradžios (22:00), visiem dalino nemokamus „Dinamite“ energetinius gėrimus (o jų tikrai reikėjo). Kelios minutės po dešimtos valandos, salė praktiškai perpildyta žmonių, o filmas dar neprasidėjo. Praėjo dar keliolika minučių, vaizdas pradėjo taškytis ekrane, pradingo, atsirado garsas, kuris taip pat pradingo, taip kartojosi gal 30-40min. ir tik apie 20:40 filmas prasidėjo. Tą dieną buvau gan neišsimiegojęs tad belaukiant filmo, jei ne energetinis gėrimas, būčiau tikrai užmigęs.
Filmas buvo ilgas, dažniausiai man ilgi filmai ant pusės nusibosta (kad ir koks būtų geras žiedų valdovas, nesugebėjau nei vienos jo dalies pilnai išžiūrėt), bet šį kartą tos dvi valandos ir 40 minučių praėjo kaip mirktelėjimas, bežiūrėdamas filmą aš į jį taip įsijaučiau, kad atrodė jog pats gyvenu Pandoros planetoje, ir esu vienas iš Na'vi. Žinant, kad 60% filmo yra visiška kompiuterinė grafika, jį padaro dar įspūdingesniu.
Filmas baigėsi truputis po pirmos valandos nakties, nors turėjo baigtis žymiai anksčiau.
Na ką, o dabar detaliau apie patį filmą. Dėmesio gali būti „Spoilerių“!


Avatar -
tai filmas apie luošą karo veteraną Jake, kuris mirus broliui dvyniui turėjo užimti, jo vietą Avatar programoje. Visas veiksmas vyksta ateityje, Pandoros planetoje, kur Jake valdantis savo brolio Avatar'ą turi infiltruotis į vietinių gyventojų, vadinamu Na'vi, bendruomenę. Pats Avatar'as yra šių vietinių Na'vi ir žmogaus hibridas, jis neturi sąmonės, bet jį galima valdyti per atstumą, valdytojas gali būti tik tas, kurio DNR pagrindu buvo sukurtas šis Avatar'as, Jake sutiko vien dėl to, kad jam buvo pažadėta „sutaisyti“ jo kojas, mat jis buvo patyręs kare traumą ir dabar negali vaikščioti, tad yra pririštas prie invalidų vežimėlio. Pradžioje jis klauso nurodymų ir vykdo misiją kaip jam priklauso, bet po to įsijaučia į vietinių gyvenimą ir pradeda jaustis lyg jo tikras gyvenimas (kai jis nevaldo Avatar ir būna žmogus) yra lyg blogas sapnas, o Na'vi (kai jis valdo Avatarą) - lyg nuostabi realybė.


Filmo geroji pusė:

  • Nuostabi kompiuterinė grafika ir efektai, Na'vi atrodo kaip tikri, žiūrint filmą atrodo jog žiūri nufilmuotą filmą, o ne CGI.
  • Filmo gamta unikali, graži, nuostabi, įdomi įvairiausios rūšys augalų ir gyvūnų niekados nematytų anksčiau.
  • Siužetas nors nuspėjamas, bet be galo įtraukiamas, filmo metu net užmiršti jog galima jį nuspėti, nes yra įdomūs įvykiai ne tie, kurie įvyks po kelių akimirkų, o yra mėgaujamasi kiekviena filmo sekunde.
  • Unikalios idėjos kaip vietinė gamta, gyvūnija ir viskas kas gyva sąveikauja tarpusavyje.
  • Įtepta ir optimistiška pabaiga.
Filmo blogoji pusė:

  • Kad ir koks būtų geras CGI, bet jis netobulas ir yra gan daug vietų kur akivaizdžiai matosi jog padarai ar aplinka yra kurta kompiuteriu.
  • Pats siužetas, nors nėra blogas, bet ir ne idealus: kvailas vaikinas, kuriam viskas sekasi, įsimyli į merginą ir išgelbėja pasauly.
  • Pagrindinių veikėjų dialogai taip pat auksu nežiba.
Galutinis verdiktas. Filmo gerosios savybės yra labai stiprios ir filmo metu blogoji jo pusė net nepastebima, bet filmas visgi nėra tobulas tad įvertinimas bus 9.8/10, kadangi galima vertinti tik sveikais skaičiais :) vertinu 10/10. Manau šis filmas yra geriausias iš visų kuriuos mačiau per pastaruosius 10 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą